ctsalien posted on 24-8-2006 11:20 AM

[MERGED] Pengalaman naik keretapi KTMB - All Destinations

Post Last Edit by amoy257 at 28-6-2011 15:08

Siapa ada pengalaman naik keretapi tanah melayu ??

[ Last edited by  chumpon at 5-12-2007 06:57 PM ]

Dunhill. posted on 1-9-2006 10:44 AM

Pengalaman menaiki keretapi KTMB

siapa di sini yang pernah menaiki keretapi KTMB dan apakah pengalaman dan cerita yg korang ada untuk dikongsi bersama. mungkin pengalaman anda dapat dijadikan panduan kita bersama di sini. saya juga bercadang satu hari nanti utk ke Pantai Timur menaiki keretapi. mesti best kan? :tq:

[ Last edited by  chumpon at 3-12-2006 10:38 AM ]

kebayan posted on 1-9-2006 10:47 AM

banyak kali dah naik ketapi. selalu amik yang katil.. selesa..
walaupun bising tapi still boleh nyenyak tido..

Dunhill. posted on 1-9-2006 10:53 AM

Reply #2 kebayan's post

ke mana ???  :)

cranko21 posted on 1-9-2006 10:54 AM

aku suka arrr. lagi2 kalau naik senandong malam yg ada katil tu....  leh tido tu... fuyooo.. best oooooo masa train berjalan, terasa cam dlm buaian.... hehehehehehe

yg penting sampai KL fresh.. terus leh merayap2 ...:P:P

kebayan posted on 1-9-2006 10:55 AM

gi ipoh.. gi kuala kangso.. gi kedah.. gi hatyai.. tukar train gi bangkok pun ade..
kekadang berkelah bawak kfc.. hehhe

cranko21 posted on 1-9-2006 11:18 AM

wah kebayan.. siap ko bwk kfc naik ketapi.. hehehehehe.. meriah ehhh.. hehehehee

tapi makanan kat ktm tu.. ampeh.. aku tunggu jer kat stop mana2 yg ada org naik ketapi berjualan.. baru best beli.. murah lagi!

Nisda_ posted on 1-9-2006 12:11 PM

Pernah naik keretapi sekali aje, pergi balik ke Hatyai. Masa pergi dapat tempat tidur dan balik dapat tempat duduk. Kalau di bagi pilihan, rasanya tak mahu naik lagi, lebih prefer naik bas atau sekarang airasia lebih murah dan cepat. Reason: terlalu lama dan sakit seluruh badan, lenguh2x tak selesa tidur.

O2 posted on 1-9-2006 12:19 PM

Nak tanya kalau perjalanan yg paling dekat  dr KL Sentral ni kemana ye? Berapa jam? Nak merasa travel naikeretapi tapi takmau lama2 sgt..takut boring je.

kebayan posted on 1-9-2006 12:24 PM

Reply #6 cranko21's post

lepas makan, kalau dengan kengkawan bantai sembang or dengar lagu sebelum tido. kalau sengsorang aku bawak laptop. kengkadang tegur + sembang orang katil sebelah.. ntah sape2 je le. atleast kalau nak gi toilet suruh diorang tengok2kan beg. mane yang penting tu masukkan dalam poshbag.. bawak masuk toilet sekali..
nasihat kepada yang tak tahan sejuk.. bawak extra selimut atau stokin sebab agak sejuk bile tengah malam-awal pagi.. memang ktm sediakan selimut untuk 1st/2nd class katil tapi selimut nipis la.. untuk yang pompuan.. bawak cermin kecil.. senang nak tengok rambut serabai ke tak.. almaklum banun tido.. hehhe..
untuk dewasa 30 tahun keatas, book je katil bawah (lower berth). kalau yang katil atas (upper berth) susah korang nak panjat tangga tu.. tambah makcik2 pakai baju kurung... agak bahaya & extra hati2..

eskremVanila posted on 1-9-2006 12:50 PM

besh...:bgrin:

wpon byk goyang2....tp besh...time tu dr KL nk g kuala perlis..kiterang amek yg ade katil...tgh sedap2 tido..dtg abg KTM bawak troli makanan...lapo nye pasal..beli je la..pastu suke time ketapi wat pitstop..tak ingt ktne..perak kot..ke tmpt lain..tp mase balek KL..duduk je la...

foundation posted on 1-9-2006 01:15 PM

selalu juga naik keretapi tapi yang paling tak leh lupa masa nak balik raya 7-8 tahun sudah.  ambik yang ada bilik dengan family.  keretapi tu ke alor setar tapi kitorang nak turun kat bkt mertajam.  so memang saya volunteer berjaga sebab takut terlepas.  memang ngantuk abih le... siap pekena kopi o bercawan2.  sekali dlm pukul 5 pagi,  tiba2 ada orang ketuk pintu.  "bkt mertajam lepas ni bang".  Rupanya memang staff ktm monitor dan ketuk pintu bila sampai destinasi kita..... tensen betul; sesia aku berjaga.....  bila teringat balik memang kelakar tapi masa tu geram gak.... tapi sendiri salah le, sebab tak tanya.

chuckiey posted on 1-9-2006 01:21 PM

aku tak pernah lak naik KTMB utk long distance journey.. tapi aku naik ketapi kat europe & US.. best juge.  scenery lawa, selesa.. looking forward to travel by train in the future..

cucusaddam posted on 1-9-2006 09:39 PM

dah 20 tahun x naik ketapi....saudara aku kat singapore cerita, dia kalau ada masa lapang selalu travel dgn ktm dari t pagar pegi seremban kemudian ke kl sentrel jalan2 then balik ke singapore dlm 1 hari....suka lihat pemandngan rumah2 kampung sepanjang travel tu...aku rasa nak buat macam dia la..tapi nak pegi mana ? ya

faraway posted on 2-9-2006 05:58 AM

kali pertama naik ktmb ke singapore 2001.
train pagi, kelas ekonomi, sepanjang perjalanan tenguk permandangan luar,
suka sangat, masa tu sesorang aje... ingat lagi pakcik cina keja kat keppel, me duduk sebelah dia,
kejap kejap ajak kongsi makan keropok dan biskut dgn dia.. heheh..
masa dah sampai kat tanjung pagar, dia siap pesan suruh jaga diri bebaik lagi...
kerana perjalanan ke singapore, pengalaman jumpa org baik baik dlm train.
ini mula me minat backpacking dan sejak itu train jadi pengangkutan utama ke penang, bangkok dan singapore.

HangPC2 posted on 2-9-2006 07:07 PM

aku pernah lah dulu balik kampung balik raya kat kedah (Stesen berhenti kat bukit mertajam) naik keretapi KTM senandung malam dari zaman pakai Kipas, pintu manual (masa aku sekolah rendah) sampai ada air cond dan pintu automatik... sekarang tak naik dah berapa tahun tak naik last naik pun tahun 1998...

TipinTakTipu posted on 2-9-2006 07:09 PM

Pernah.. lebih 20 kali KL-JB, KL- Bangkok, KL-Kampung etc.. semua kelas dah merasa. Kat Indon pun penah (bukan KTMB la..) Jakarta-Bandung-Yogyakarta-Solo.

Pengalaman paling ngeri...

1. Dapat No 1 coach tidur.. No 1 means bawah tepi pintu. Setiap masa ada jer orang kuar masuk pergi toilet ke mana ke.. kalau senyap2 takper.. bunyi pintu automatic tu yg menensionkan.. Aku plak tak leh tido kalau bising2.. sabo jerla..

2. Nombor last coach tidur.. hujung sekali dekat dengan kepala dia.. bingit dan begoyang2 macam dalam buai..  macam nak terbalik. Ngeri..ngeri... Bising plak tu.. terutamanya bila lalu jambatan besi...

3. Dapat tengah2 bawah, tapi pompuan yg kat atas tak paham etika berkeretapi.. Handphone asyik bebunyi sampai tengah2 malam. Taula becinta tapi paham2la.. cakap kuat2 gelak2.. satu coach dok merengus.. isk isk isk.. rasa macam nak tendang dari bawah katil dia... pun tak dapat tido sampai ke pagi... rugi rugi duit

4. Sebelah plak ngan seorang ibu bawak baby kecik... baby plak dok menangis melalak kuat2.. sian kat si ibu.. cuba sedaya upaya nak tidorkan baby..
Wahai ibu2... lepas ni pandai2la handle supaya org lain leh tido... kasikla baby penat ker siang tu ker hapa ker..

5. Terlepas ke stesen berikutnya.. adoi.. selalu ada org kejut tp kali tu tadak la plak.. terpaksala naik bas patah balik..

Sekarang kalau beli tiket aku mintak dok tengah2.. nasibla kalau dapat kes2 yg ngeri spt di atas..
Walaumacammana pun.. naik keretapi tetap best sbb ada nilai2 sentimental teringat kenangan lalu mengusik jiwa masa balik cuti dr asrama... ;)

Amirdaa posted on 3-9-2006 10:09 PM

Pernah!!!!
Masa tuh....ngan kawan2... adalah 5-6 kali jugak....
Seronot gillerrr...... sbb kami ramai2...aku naik KL - Pasir Mas.... BEST!!! Leh jalan2...pegi kantin makan bihun sup..kalau tk nk bejalan...staff dia datang...jual2 makanan lam bakul..ada macam2..nasik goreng...kopok.... bihun goreng...teh panas...mcm2 gaklah.....
kami amik yg katil... aku tak suker katil atas...susah nak panjat...org laki ok lah.....
pastu leh borak2.... mmg seronotlah......

dah 6 tahun berlalu...lamanya x naik ketepi......

ct_og posted on 4-9-2006 12:36 AM

Originally posted by Dunhill. at 1-9-2006 10:44 AM
siapa di sini yang pernah menaiki keretapi KTMB dan apakah pengalaman dan cerita yg korang ada untuk dikongsi bersama. mungkin pengalaman anda dapat dijadikan panduan kita bersama di sini. saya jug ...


Dah lama tak naik keretapi...seronok walaupun agak penat sedikit.... dulu susah.... sekarang dah mudah kot... selamat naik keretapi...

kebayan posted on 4-9-2006 12:32 PM

Originally posted by TipinTakTipu at 2-9-2006 07:09 PM
Pernah.. lebih 20 kali KL-JB, KL- Bangkok, KL-Kampung etc.. semua kelas dah merasa. Kat Indon pun penah (bukan KTMB la..) Jakarta-Bandung-Yogyakarta-Solo.

Pengalaman paling ngeri...

1. Dapat  ...



betul!! kalau dapat katil yang sebelah pintu gi toilet tu... uihhh.. memang tension.. bukak-tutup berpuluh kali..
tambah lagi yang jenis rosak.. train kona kanan.. pintu terbukak.. train kona kiri.. pintu tutup.. ditambah bising..

millennium girl posted on 4-9-2006 09:57 PM

pnh naik.. kl-alor setar... thn 2001 dulu... yg ni ada katil..aku katil atas, adik aku katil bwh dgn mak aku.. goyang2.. kelakar...seronok... sumer ada.. tp tren yg aku dpt tu.. teraccident dgn lembu plak kat mana tah.. tasek gelugor ke.. bukit gelugor ke.. hahaha... lmbt sket smpai alor setar... sian lembu tak pasal2 accident ;)

alor setar-tpng pon pnh..tp yg ni tak de laa nk berkatil2... seat biasa je...

da lama tak naik ketapi... teringin plak... :bgrin:

virgo's posted on 5-9-2006 08:53 AM

----> last naik keretapi V amik jenis cabin.. selesa dan lebih privasi.

pinatbate posted on 5-9-2006 08:59 PM

dulu masa kecik tiap-tiap tahun terutama cuti sekolah naik keretapi pergi rumah paklong dan mak sedara kat singapore..nostalgia betul...teringat orang jual karipap ngan teh panas kat stesyen ..terjerit-jerit..bila dah besar tak  naik keretapi,naik bas pulak..dah agak keluar tanduk ni naik kapalterobang la pulak..tapi ktmb masih di hati..

mah76 posted on 6-9-2006 10:37 AM

Saya ni jenis abah sibuk selalu..masa kecik2 tak pernah naik keretapi & tak pernah travel jauh pon...masa kahwin husband ajak gi langkawi....dia penohkan impian saya, kami naik keretapi dari kl ke kuala perlis...tp gerak malam x nmpk apa2 pun...x penah naik jd x tau apa2..punya la sejuk, dpt plk yg seat...lenguh badan smpi kuala perlis.

Sekarang anak2 plk x pernah naik keretapi sebab x pernah travel jauh...ingat nak penohkan memori diorang dengan kenangan naik keretapi ni...ingat nak pegi Kelantan, boleh tak kawan-kawan cerita jrk perjalanan & pengalamannya utk kami buat panduan.

HangPC2 posted on 6-9-2006 11:52 AM

korang naik keretapi pakai Aircond tak pernah ker merasa naik gerabak tanpa aircond pakai kipas jer...
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: [MERGED] Pengalaman naik keretapi KTMB - All Destinations