putri22 posted on 17-6-2006 12:49 PM

Hilangkan Parut Campak/Chicken Pox/BCG

nie pasal adik putri, kulit dia mmg sensitif bila garu sikit jerkk dak berkesan pastu blh berdarah smp hitam jd parutnya...kat kaki dia abis parut2 kehitaman..lagi satu bila dia perpeluh mesti gatal2 kat bdn dia, leher dan blh sampai berparut..kat umah tue vitamin c dia dah mkn tapi still jd mcm tue gak..so, any suggestion plz bg tau putri yaa...

[ Last edited by  amazed at 20-12-2008 05:54 PM ]

french_fry posted on 19-6-2006 10:31 AM

Saya pun tgh nak cari tips2 nak hilangkan parut cepat. Kena chicken pox dah sebulan lebih, parut taknak hilang2 lagi nih. Tension toi :geram: !

AkuCintaPadamu posted on 19-6-2006 10:42 AM

parut.. problem saya jugak tu.. skang i tgh try pakai scar activa & mederma (amik ko.. dua-dua aku sapu ) tp masih blm nampak improvement yang memberansangkan.. takper.. sapu lagi.. amik masa kot  :pray: :pray:

pesan kat adik awak. jangan la garu.. tahan diri dari menggaru ( ikat tangan ker.. )
sebab bila garu tu.. kuku kta ni byk bakteria.. kalau luka ker.. nanti susah plak nak baik..
pakai calamine lotion pon okey gak kot..

mayling posted on 6-7-2006 04:18 PM

calamine lotion tu apa?

miss_comel posted on 7-7-2006 01:28 PM

sapu vit e cream.. yg natopherol lagi bagus

siDney posted on 11-7-2006 11:07 AM

Originally posted by miss_comel at 7-7-2006 01:28 PM
sapu vit e cream.. yg natopherol lagi bagus


vit e cream tu-ape brand name dia..n natopherol tu apa dia..xplain plss..sbb siD pn nk hilangkan parut2 lama tu..buruk jer rasenyer..so nk cuba la jugakk dulu dh cube mederma tu tpi xde kesan pn..:cry:

Melur01 posted on 13-7-2006 10:21 AM

Kulit KakMelur pun jenis sensitif... selalu dah menziarah doktor pakar kulit Dr.Ranjit... kat subang jaya... adalah hasilnya tapi agak lambat... so kakmelur cuba sendiri... mandi akan gunakan scrub kulit rambai...

sapukan cream temulawak kat kawasan yang dah berparut tu... mula-mula akan kelihatan agak kusam... ianya bergantung pada parut tu... tapi alhamdulillah ok...

kulit kakmelur sensitif jika tersalah makan... macam certain seafood tak boleh..apabila ruam ... bila dah gatal..garu..parutnya susah nak hilang... itulah yang membuat kakmelur dah cuba macam-macam..akhirnya cara ini yang paling berkesan kakmelur pernah cuba...

putri22 posted on 13-7-2006 12:22 PM

Originally posted by Melur01 at 13-7-2006 10:21 AM
Kulit KakMelur pun jenis sensitif... selalu dah menziarah doktor pakar kulit Dr.Ranjit... kat subang jaya... adalah hasilnya tapi agak lambat... so kakmelur cuba sendiri... mandi akan gunakan scrub ...


kalau guna krim temulawak tak meleket ker nanti?? mana nak dpt scrub kulit rambai tue kak melur??

Melur01 posted on 13-7-2006 03:06 PM

Originally posted by putri22 at 13-7-2006 12:22 PM



kalau guna krim temulawak tak meleket ker nanti?? mana nak dpt scrub kulit rambai tue kak melur??

putri..

kakmelur gunakan temulawak tu waktu malam je.. memanglah melekit sikit..

scrub kulit rambai tu ada jual dalam packet...kita kena campurkan dengan air ataupun campurkan dengan air mawar, terpulang.. boleh dapat kat kedai-kedai jamu... ataupun kat mydin pun ada jugak... kakmelur suka beli banyak..untuk simpanan stok...

putri22 posted on 13-7-2006 03:53 PM

Originally posted by Melur01 at 13-7-2006 03:06 PM


putri..

kakmelur gunakan temulawak tu waktu malam je.. memanglah melekit sikit..

scrub kulit rambai tu ada jual dalam packet...kita kena campurkan dengan air ataupun campurkan dengan air  ...


thanks kak melur sbb bg info..nanti nak suruh adik putri cuba buat, putri pun nak cuba gak laa..

putri22 posted on 13-7-2006 03:58 PM

Originally posted by Melur01 at 13-7-2006 03:06 PM


putri..

kakmelur gunakan temulawak tu waktu malam je.. memanglah melekit sikit..

scrub kulit rambai tu ada jual dalam packet...kita kena campurkan dengan air ataupun campurkan dengan air  ...

kak melur, krim temulawak tue yg dlm bekas bulat kan?? tak silap yg warna hijau tue ker??

haz5 posted on 31-1-2007 06:12 PM

parut chicken pox

dah 2 minggu lebih haz kena chicken pox. demam dah ok tp yg paling merisaukan skrg ni ialah parut hitam2 chicken pox kat muka. muka haz sblm ni dah tak berjerawat dh tp sejak kena chicken pox ni, nmpk mcm muka berjerawat plak. tolong la sape2 yg tau cmne cara nak hilangkan kesan hitam akibat chicken pox ni. ape produk yg bagus utk digunakan n dpt beri kesan dgn cepat. bape harganye plak? kalau ade petua tradisional pun boleh gak.

harap2 kwn2 dlm forum ni boleh tolong. mmg desperate sgt ni.. huhu..

haz5 posted on 31-1-2007 06:16 PM

parut chicken pox

dah 2 minggu lebih haz kena chicken pox. demam dah ok tp yg paling merisaukan skrg ni ialah parut2 hitam chicken pox kat muka. muka haz sblm ni dah tak berjerawat dh tp sejak kena chicken pox ni, nmpk mcm muka berjerawat plak. tolong la sape2 yg tau cmne cara nak hilangkan kesan hitam akibat chicken pox ni. ape produk yg bagus utk digunakan n dpt beri kesan dgn cepat? bape harganye plak? kalau ade petua tradisional pun boleh gak.

harap2 kwn2 dlm forum ni boleh tolong. mmg desperate sgt ni.. huhu..

sekian, terima kasih.

zerozone posted on 1-2-2007 11:00 AM

Lama kelamaan parut tu hilang sendiri...tak payah sapu apa2 pung.

mahayu posted on 1-2-2007 11:02 AM

cuba try vitamin E yg kat farmasi tu..ada bermacam brand try la mintak nasihat pharmacist..vitamin E ni mmg digunakan bagi menghilangkan parut..even me myself pun pernah guna masa eksiden 3 years ago..mula tu mmg parut hodoh sgt warna hitam n memeber selalu perli ckp takkan hilang parut tu tp alhamdulillah lps sapu vit E parut tu makin pudar...parut tu mmg still ader tp x kaler hitam lg...

mahayu posted on 1-2-2007 11:15 AM

ni ada terjumpa petua tradisional menghilangkan parut campak(chicken pox):

Petua 1
-  pada tanda yg berlubang sapukan kulit pisang (bhgn dalam) dimana lendir pd kulit pisang tersebut boleh menyembuhkannya. Cuba pada hari2 selepas cacar tersebut kering. Manakala pada tanda hitam kisar kacang hijau hingga jadi debu dan sapu pd bahagian tersebut spt bedak.

Petua 2
-  parut sebiji jagung muda sampai lumat. sapukan pd parut demam campak. Lakukan selama beberapa hari.

haz5 posted on 1-2-2007 04:42 PM

thanks kepada yg reply..

DARSITA posted on 2-2-2007 03:37 AM

Ini yang saya buat dulu:

1. Asah kayumanis dkt belakang tempayan or pasu .. lepastu bubuh sikit air dan sapukan dkt parut. Mula mula ada kesan terbakar (blublack) lama lama ianya hilang :)

2. Keep apply that calamine lotion.

3. Jangan makan kicap dan jangan cabut parut yang belum ready utk tercabut.

Minum banyak orange juice.

Itu sahaja :)

hainina posted on 2-2-2007 01:24 PM

adik nina dia sapu krim mederma yg jual kat farmasi... guardian ada... watson x pasan ada ke tak...

estidotmy posted on 13-5-2008 04:52 PM

camna nak ilangkan parut campak

anak cheq skrg 2 thn..setahun yg lalu dia kena campak yg sederhana besaq tu abih gatai satu badan penuh biji2 berair..2 bulan baqu keqing akibat jangkitan kuman pada kulit masalahnya paqut-paqut kat badan & kaki xmau ilang still nampak sejibik-sejibik..dah la pompuan sian kat dia. adakah paqut2 tu akan ilang bila dia besaq nanti? cheq just sapu vit. E ja la..ada dak produk2 yg sesuai dgn masalah cheq ni ha...

mirasz_v9 posted on 13-5-2008 05:32 PM

kalu xmau timbui, hang try sapu kulit pisang emas (lapisan dalam).amal selalu dia hilang. Yang nih ceq pun besa buat.Mujarab. Pastu jangan bagi anak tu makan benda2 hitam cam toyu@kicap. Kalo ada daun pegaga, amik la tumbok then campoq dengan bedak sejuk tempek kat paqhut tu. Pegaga yang belen2 tu hang wat makan pun tak pa:loveliness:

estidotmy posted on 14-5-2008 10:48 AM

laaa qugi qugi mggu lepaih bli pisang maih tauk saja jaa kalu cheq tau cheq lumuq satu badan dia...xpa paih ni leh buat xmau ilang byk ilang ckit2 pun jadi laaa
kok kun kaaa

rama_rama posted on 14-5-2008 11:28 AM

saya nak tanya ape ubat tuk campak...anak sy baru kena..katanya rasa gatal-gatal...org kata takleh telan ubat betul ke?:(

iza89 posted on 7-6-2008 11:43 AM

nak hilang parut sebab deman

Assalamulaikum,

Hai semua....
saya nak tanya pada sapa kat forum ni ada ubat atau menjual ubat yang boleh hilangkan parut di muka dan badan disebabkan oleh Deman Pelentong.

harap sesiapa ada info tentang ubat tu leh msg saya terus atau kat sini ja...

[ Last edited by  iza89 at 7-6-2008 12:53 PM ]

chique posted on 15-6-2008 01:55 AM

Reply #1 iza89's post

try mederma. ada jual kat watson.
Page: [1] 2 3 4 5
View full: Hilangkan Parut Campak/Chicken Pox/BCG