fleurzsa posted on 6-11-2005 02:35 PM

Manusia dan Haiwan: Persamaan dan Perbezaan

Salam

Sila kemukakan apa2 persamaan dan perbezaan manusia dan haiwan.

Contoh:

Persamaan: berkeluarga

Perbezaan: rasionalistik

simplelife posted on 6-11-2005 05:42 PM

persamaan: beranak
perbezaan: buang anak

seribulan posted on 8-11-2005 09:08 PM

manusia: ada akal tapi ada yg tak tahu nak gunanya...
haiwan: kurang berakal tapi ada yg lebih berakal dari manusia...

persamaan: berkongsi sifat...manusia ada sifat kehaiwanan....
haiwan plak ada gak sifat kemanusiaan...

Tengku Anis posted on 8-11-2005 10:42 PM

Bagi Anis Manusia itu Kalifah yang sentiasa mencari,bertanya,berfikir maka kerana itulah manusia adalah makhluk tergagah dibumi ini.

Samaada kita membuat kebaikan atau keburukan kita tetap berbeza dengan haiwan kerana bila haiwan membuat kebaikan atau keburukan itu adalah satu perkara lazim
yang terhasil dari perbuatan spontan. Tidak ada istilah pahala dan dosa.

Kesimpulannya disebabkan kita boleh memilih antara baik dan buruk maka manusia yang berkelakuan seperti haiwan tidak cukup layak untuk disamakan seperti haiwan
malah lebih buruk dari itu.
:hmm:   

Tapi dari segi kumpulan kita adalah dari jenis yang sama Mamalia , berdarah panas beranak, makan tidur dan berbagai lagi yang menjadikan kita sama seperti haiwan
yang lain.

Remy_3D posted on 8-11-2005 10:42 PM

aku malas nak bincang, sebab dulu aku ada post article pasal nie tapi mod tak digest dan hilang

seribulan posted on 8-11-2005 11:20 PM

Originally posted by Remy_3D at 8-11-2005 10:42 PM
aku malas nak bincang, sebab dulu aku ada post article pasal nie tapi mod tak digest dan hilang
manusia mudah putus asa...:cak:
haiwan tak tahu apa itu putus asa...
sebab tak de akal kot:hmm:

fleurzsa posted on 10-11-2005 12:36 PM

Terdapat persamaan luaran pd fizikal manusia dan beruk

Mungkin suatu hari nanti manusia boleh guna organ haiwan utk ganti organ manusia yg rosak... who knows..

nazadiyah posted on 10-11-2005 11:50 PM

persamaan: ade perasaan..tak kisahla kejam ke penyayang ke

perbezaan:akad dan nikah

fleurzsa posted on 11-11-2005 11:13 PM

Falsafah Haiwan

Survivor of the fittest

Falsafah Manusia

Biar papa asal bergaya

simplelife posted on 13-11-2005 05:13 PM

persamaan: masing2 mahu makan kenyangkan perut

perbezaan: manusia makan kena berbayar, haiwan makan selalu free of charge...untung sungguh nasibmu haiwan:siok:

nazadiyah posted on 15-11-2005 01:54 AM

utk kucen

persamaan : dihantar ke rumah anak yatim....di hantar ke spca
perbezaan: kareb....apa tu terbalikkan

adlismel posted on 15-11-2005 09:57 AM

Persamaan : Sama sama cari Makan
Perbezaan : Haiwan makan Haiwan, Manusia Makan Haiwan

seribulan posted on 20-11-2005 06:16 PM

Haiwan makan manusia...
manusia pon ada makan manusia...

fleurzsa posted on 21-11-2005 02:19 AM

Bahagian tubuh haiwan digunakan utk menyelamatkan tubuh manusia.

Tiada pula berlaku sebaliknya.

So mcm double standard lak.

nazadiyah posted on 21-11-2005 11:09 PM

per=an: ade misai...
perbezaan:berkaki 4

ni conjunction with cat tau

ajinomotonosuga posted on 22-11-2005 02:56 AM

Originally posted by seribulan at 8-11-2005 11:20 PM

manusia mudah putus asa...:cak:
haiwan tak tahu apa itu putus asa...
sebab tak de akal kot:hmm:


sebab takdok imagination..kalo akal tu maksud intelligence..depa pun ada..primate, dolphin depa intelligence animals but imagination separate man and beasts..kerna imagination nak cam burung nak cam ikan ler manusia supersede animals termasuk lah imaginasi nak jadik pompuan = pondan hihihihi:cak:

ajinomotonosuga posted on 22-11-2005 03:03 AM

seme nya kejadian tuhan , kena jadi

the only distinctive aspect bab imagination jek..capability to forward thinking..bab fore brain ni jek pada manusia yang berkembang..

dari forebrain ni muncul tamadun manusia..brain development dari mamal ,reptile then mai forebrain = homo sapiens

i think the first group human yang stop hunting and begin cultivating, bertani, duduk setempat no more nomad tu detik bermula perkembangan forebrain otak

kalo animals..kita cuma sampai level habitat , never ever can be called 'civilisation'

mrs_livingstone posted on 22-11-2005 06:42 AM

persamaan:berfikir(contoh kalau kita kurung binatang atau manusia,kedua2nya akan berusaha utk jari jalan keluar)


perbezaan:manusia berfikir menggunakan akal,haiwan berfikir menggunakan otak

fleurzsa posted on 22-11-2005 09:06 PM

- Bodoh spt keldai

- clumsy spt beruang

- alim spt kucing, graceful spt kucing

- setia spt anjing

- pantas spt kuda

- garang spt singa

- greed spt babi

- twisting spt ular

Apa lagi ek?

mrs_livingstone posted on 23-11-2005 01:36 AM

-malu2 kucing
-besar mcm gajah
-garang mcm singa/rimau/naga
-cerdik mcm kancil
-stupid mcm lembu
-rajin macam semut
-byk ckp macam murai

ajinomotonosuga posted on 23-11-2005 03:43 AM

i think manusia fikir pakai otak gak ler..aqal tuh pendapat i ialah daya imajinasi.

contoh cam perbandingan tuh..manusia tenguk lipas pantas nak2 bila satu kaki dia tercabut..truih dia kata uihhh lajuuuu..so next time dia nampak kawan dia laju jek jalan dia sebut..ko ni macam lipas kudung and so on.

so thru observation and adanya daya imajinasi ni ler..beza manusia dan haiwan.

aqal tu complete sistem ler to me..salah satu part is daya imajinasi. to observe..merenung, tafakur, nak buat ikhtibar duk memikir pun seme tu pun part of aqal. tapi haiwan tadak tuh seme..but otak or intelligence tu depa ada ler to the extent i samakan macam ROM..read only memory. Tapi kalo manusia kita pakai RAM..random access memory.buleh tambah2 lagik.  all too powerful daya imajinasi nih. kalo kita tenguk walo cuma lukisan, kita leh imajin aa real situation seme2 tapi kalo kucing tenguk lukisan walo de gambo ikan..dia tengukk jek la yang sampai cuma kaler jek.

ada otak tak semesti berakal tapi berakal di mulai dengan otak. malaikat tadak akal tapi maybe ada otak, depa ROM tapi kalo JIN  i think ada akal ada otak cam manusia so depa pun ada tipu daya helah sebijik cam manusia...ada baik ada jahat. saya guna pendapat ni pasal ada ayat duk kata di cipta manusia dan jin semata untuk beribadat padaNYA. pendapat je.

fleurzsa posted on 23-11-2005 01:05 PM

Originally posted by ajinomotonosuga at 23-11-2005 03:43 AM
i think manusia fikir pakai otak gak ler..aqal tuh pendapat i ialah daya imajinasi.
contoh cam perbandingan tuh..manusia tenguk lipas pantas nak2 bila satu kaki dia tercabut..truih dia kata uihh ...

Betul en Aji..

Haiwan tidak tahu menipu.

Haiwan juga tidak tahu berjanji.

mrs_livingstone posted on 23-11-2005 08:00 PM

Originally posted by ajinomotonosuga at 23-11-2005 03:43 AM
i think manusia fikir pakai otak gak ler..aqal tuh pendapat i ialah daya imajinasi.

contoh cam perbandingan tuh..manusia tenguk lipas pantas nak2 bila satu kaki dia tercabut..truih dia kata uihh ...
yg membezakan haiwan dgn manusia ialah manusia mempunyai aqal...tu kata ustaz saya masa sekolah menengah dulu:bgrin:
manusia fikir pakai ruh..ruh yg sedang berfikir namanya aqal..
aqal ni manusia je yg ade sbb tu manusia ni tinggi darjatnya dr lain2 ciptaan Allah..dgn aqal manusia dapat membezakan yg mana baik dan buruk(yd haq dan yg batil) dan dapat memajukan diri...kita tgk binatang,sejak dulu hidup mereka camtuh juga..tak maju2...maksud saya tak de perubahan.sbb dgn aqal jugalah kita dpt menerima ilmu ketuhanan...hati manusia akan gelisah ingin mengetahui kejadian manusia,siapa yg mencipta...tp binatang tak amik pot langsung:bgrin:


more info:
http://coolstuff.blubox.us/wp/?p=85

ajinomotonosuga posted on 24-11-2005 02:47 AM

Originally posted by mrs_livingstone at 23-11-2005 08:00 PM

yg membezakan haiwan dgn manusia ialah manusia mempunyai aqal...tu kata ustaz saya masa sekolah menengah dulu:bgrin:
manusia fikir pakai ruh..ruh yg sedang berfikir namanya aqal..
aqal ni manus ...


tauu..kalo nak sentuh dari sufi punye point memang cam tu ler bunyiknya..nafs ni jugak di katakan ruh manusia. kendian ada nafs lain bersangkut puat bab jasad..yang perlu makanan minum untuk berfungsi seme tuh. so yang hok ni ler oang psikoloji andaikan the animalism in human. aku nak bawak kefahaman moden pasal otak. development brain gitu. asal usul PHYSICAL BRAIN, bahagian2 yang penting dan seme2 tuh. camna nak berfikir tanpa kesihatan fisikal brain? tenguk muhammad ali? parkison disease..dalaman seme sihat normal..ko cakap apa ko maki dia pun dia leh tau dia leh faham tapi nak response tokleh pasal motor brain dia dah rosak pasal dulu asik kene bedal masa boxing aaa gitu k?

kene tau apa tu forebrain..development dia camna.  dengan fungsi otak ni ler keturunan adam ni TAHU..bleh baca seme2 aaa. the most fascinating creation ialah manusia but for human themselves dalam banyak2 kejadian yang paling wonder sekali i think ialah ciptaan bernama  BRAIN. Dr SUzuki sebut the universe within. Selak jek google and type brain dan baca seme apa ko mampu aaaaaa powerful wooooo:cak: Consciousness duk mana dalam brain? Mana memory? Aqal tu duk mana? Monyet pun ada otak..oang siap makan lagik hihihihi, otak dolphin besorrrrr. Brain is the most important subject or issue tapi tadak sapaaaaaaaaa amik pot kan aaa tu ler . ko tau dak..walo brain tu kecik dia pakai paling banyak oksijen :)

seribulan posted on 24-11-2005 06:57 AM

Originally posted by ajinomotonosuga at 24-11-2005 02:47 AM
dengan fungsi otak ni ler keturunan adam ni TAHU..bleh baca seme2 aaa.
sebab tu dah ada yg relate...antara beza manusia n haiwan :dia:WRITTEN LANGUAGE...:)
Page: [1] 2
View full: Manusia dan Haiwan: Persamaan dan Perbezaan