phoenix posted on 4-3-2005 10:28 AM

inject kancing gigi??

phoenix next week ade checkup kat klinik kesihatan kerajaan..nak tanya laa..since skrg dah 7 bln kan...ade sesape tau ke kite kena diinjek ape2 ke mase time2 ni? :hmm:

sbb ade dgr kena injek kancing gigi...ade yg kata 2 kali...nak tanya..ade sesape kena dah? kenapa kena injek..:stp:bukan kite dulu dah kena injek ke..selamat ke injek kite mase pregnant ni? takut laa:cry:

aishiteru03 posted on 4-3-2005 10:40 AM

hahahahaa... sian kat dia...

memang kena injeklah... at least 2 kali... tak ingat masa bila tapi memang kena injek... injek kancing gigi... supaya nanti masa bersalin tak kena kancing gigi...

lain orang, lain pesen bersalinnya... dulu masa saing ai, ada sorang kakak ni terpekik terlolong nak kuarkan baby... seram sejuk rasanya masa tu... :) pastu bila dah kena kat ai, tak taulah kena kancing gigi ke tak sebab bila kuar labour room je... bibir bawah ni jadi tebal, hitam, kering pastu terkupas2, kuar darah sikit... rasanya masa nak meneran tu dok gigit bibir kot... ntah... :stp: :)

[ Last edited by aishiteru03 on 4-3-2005 at 10:44 AM ]

phoenix posted on 4-3-2005 10:46 AM

tapi kenapa kat klinik kesihatan kerajaan ke..kat private takde kena injek pun dengarnya...takutlaa..kalau kena injek...next week phoenix takmo gi laa next week..

ai..bukan kite kan dah penah kena injek kancing gigi? kenapa sampai 2 kali?

zaida posted on 4-3-2005 10:52 AM

ida buat checkup kat private...mmg kena dua kali... utk kita yg first baby jer... yg second dan seterusnyer rasanyer sekali jer...

aishiteru03 posted on 4-3-2005 10:53 AM

ko cek kat mana? aku dulu cek kat PUSRAWI, bersalin kat Hospital Selayang...

ntah... rasanya utk masa bersalin satu dgn masa dalam pantang satu kot... cuba tanya doktor tu balik... ai pun tak surelah...

phoenix posted on 4-3-2005 10:59 AM

ai kena injek dulu pun...still biru2 bibir masa lepas bersalin tu..maknanya injection tu takde efek ke? ish..konpius laa

aishiteru03 posted on 4-3-2005 11:04 AM

ntahlah pheonix... injek tu tak de kesan kat ai kot... heheheh

AjuZ7675 posted on 4-3-2005 11:16 AM

utk baby 1st... 2x inject
2nd. baby...... 1x inject

same je rasanya...check kat private/gomen...ni..prosedurnya sama.
inject kancing gigi (tetanus) wajib....utk ibu mengandung.
rasanya selamat..tapi lepas inject tu kalau sape yg jenis tak tahan...bole demam..

kalau rasa was2..tanya pd doktor....

moimed posted on 4-3-2005 11:17 AM

moi pon first time baby nih . skrg 6bln. ari tuh dah kena injek. bln ni kena lagi. maknanya mmg 2 kali la utk anak pertama. lama tak kena injek rasa gerun lak tgk jarum. dulu kena injek time sekolah jer. :lol

aishiteru03 posted on 4-3-2005 11:22 AM

hehehee... a'ahlah teringat dulu injek BCGlah... apalah... kemain takut lagi... :)

a'ah, first baby kena injek 2 kali... dun worry... tak de apalah... sket je... :)

phoenix posted on 4-3-2005 11:37 AM

uwaaa...!!! takutnya..tapi takpe..mekacih sume tlg bagi info..at least phoenix taulaa sume yg 1st baby kena 2 kali...next week phoenix akan tabahkan hati utk diinjek..kalau sume org kena ..phoenix nak lari, tak bes laks..kang ape2 jadi..nyesal laks kan..so pepe pun, phoenix akan makan bayam manyak2..and sedia utk diinjek next week...

xette posted on 4-3-2005 11:40 AM

masa xette preggy arituh pon..kene inject kancing gigi...2x
tak ingat pulak masa bape bulan.....
xette check up kat private
tak tau pulak ada yg demam2 lepas kene inject tu..sbb xette selamba je..walaupon..dah berkurun tak kene inject...hehehe
masa inject pon tak rasa sakit sgt..mayb doc tu pandai carik rongga nak masukkan jarum tu kot...:lol:

rasanyer injection kancing gigi ni memang wajib bagi ibu2 yg preggy..
takde effect pada baby pon...(my baby lahir sihat..alhamdulillah)
kalu ada efect..takkan la doc tu gi inject pulak...bukan doc biasa...doc pakar gitu...:)

jgn risau la...doc lebih tahu mana yg elok dan tak elok...tapi pastikan yg pakar la..:)

aishiteru03 posted on 4-3-2005 11:44 AM

selamatlah yek... (ayat biasa yang dipesan utk bakal2 ibu... :) )

moimed posted on 4-3-2005 12:10 PM

HEHEhhh...:lol ( sambil tambah kredit )

purple_orchid posted on 4-3-2005 02:23 PM

errr....apsal aku tak kena pun????
konpius...konpius...

AjuZ7675 posted on 4-3-2005 03:36 PM

Originally posted by xette at 4-3-2005 11:40 AM:
masa xette preggy arituh pon..kene inject kancing gigi...2x
tak ingat pulak masa bape bulan.....
xette check up kat private
tak tau pulak ada yg demam2 lepas kene inject tu..sbb xette selamba je ...

he..he, kawan aku tu jenis..tak tahan sakit..tu yg sampai bole demam..
rasanya dia check up private...

Xtreme76 posted on 4-3-2005 03:39 PM

xtreme pun baru jer injet yg kali ke2 ari slase lepas.. alhamdulillah ok lak nasih tak jadi spt yg 1st inject tuh coz yg petama 2 truk gak, lepas kena injet tak demam tapi bengkak, lenguhnye alahai... tak leh angkat tgn mana tak dahla tak tuam, pastu hubby xtreme dok gurau2 gi tumbuk kat situ bengkak la dia..

mmg wajib pun benda ni dah 7 bulan ke atas mmg smua ada inject tak kira private/gomen. Cik purple dah bape bulan? kalo dah 7 bln baik tanya doc 2.:hmm:

moimed posted on 4-3-2005 06:56 PM

moi amik darah time 5bln, pastu bp ok,semua ok. next month kena injek kancing gigi, bln ni kena lagi...pas kena injek mmg rasa sengal jerk tang lengan nih. tapi tang montot lak rasa gatal cam nak garu. tapi gosok2 jer takut bengkak lak kang...

zurin_79 posted on 4-3-2005 10:59 PM

Baru aja kena inkjet hujung bln lps...rupanya dh lama tak kena inkjet ni....sakit lah plak .....3 ari baru ok....hubby pun jenis suka usik pukul lengan...agaknya diorang ingat tak sakit kut....Bulan dpn kena inkjet lagi.....:geram:

Xtreme76 posted on 5-3-2005 10:01 AM

Originally posted by zurin_79 at 23/02/2005 10:59 PM:
Baru aja kena inkjet hujung bln lps...rupanya dh lama tak kena inkjet ni....sakit lah plak .....3 ari baru ok....hubby pun jenis suka usik pukul lengan...agaknya diorang ingat tak sakit ...


Betulla zurin, agaknye mmg diaorg ingat x sakit kot ingat kita ngengade buat2 sakit haa bila dah bengkak kat situ baru dia takut nak usik...tapi ingat lepas injek elokla tuam jadi lenguh n sakit dia xde la rasa sgt skejap dah ok :ah:

CikHa posted on 10-3-2005 05:49 PM

Assalamualaikum... Saya ahli baru.. minggu depan genap 7 bulan... Masa Check up 2 hari lepas, ade gak tanya doc pasal inject nie... Rupanyer kat tmpt saya wat check up x perlu inject... Alasannyer, (if plan nak bersalin di situlah, if plan bersalin tmpat lain, dia akan injectkan) diaorang jamin alatan yang digunakan tidak berkarat... Pastu dia base on logik thinking pada pemikiran doc berdasarkan history dan result kita mase g check up tiap bulan tue lah... Katanyer lagi, kat hospital kerajaan atau pun klinik, dia inject sbb ikut prosedur.. So nurse hanya perlu wat ikut prosedur tue sahaja... Kalau info yang diberitahu pada saya tue salah, maknanya salahlah. Maaf yea.. Btw, saya check up kat SJMC.

zaida posted on 11-3-2005 08:25 AM

alhamdulillah, ida dah selamat inject kancing gigi kali kedua kelmarin...:bgrin: lega rasanya sbb tak payah pk sakit2 lg... tp bengkak tak ilang lg nih.... nasib baik ler dpt mc sehari lepas inject tu...

zaida posted on 11-3-2005 08:29 AM

Originally posted by CikHa at 10-3-2005 05:49 PM:
Assalamualaikum... Saya ahli baru.. minggu depan genap 7 bulan... Masa Check up 2 hari lepas, ade gak tanya doc pasal inject nie... Rupanyer kat tmpt saya wat check up x perlu inject... Alasannyer, ...

tak sure la pulak..  ida buat checkup kat private gak... tp mmg kena la dua kali inject tu.. ida under doktor KJMC (kelana jaya med. ctr) dan insyaallah akan bersalin di sana ujung bulan 5 nanti...

BellaDeLaRossa posted on 13-3-2005 11:00 PM

Originally posted by purple_orchid at 4-3-2005 02:23 PM:
errr....apsal aku tak kena pun????
konpius...konpius...


hm..betul ker purple tak kene?hm..selamat la :bgrin::bgrin:
hm..Bella nextmonth dockata kene injek..hm..takutnyer..Bella ni jenis takut jarum..n mabuk darah...tu la mase 1st deliver dulu..bau darah tol2 mcm nak pengsan....nak buat camner ...terpaksa hadapi..gak..:ah::ah::ah:

zaliza posted on 11-4-2005 05:34 PM

masa 1st peknen ader ler jugak injek kancing gigi.. la ni peknen 2nd masa 14+ weeks takder injection pun.. nurse kat klinik kerajaan amik darah jer.. tak tau la kot lps nie...
Page: [1] 2 3
View full: inject kancing gigi??